2018 végére megvalósul a Szupergyors internet program

A Szupergyors internet program keretében 2018 végére az ország valamennyi településére eljut a legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű, szupergyors internetszolgáltatás - közölte a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a kedden Zalaegerszegen tartott konzultáción.

A tanácskozáson polgármestereket, jegyzőket, valamint a kormányhivatal munkatársait a települések érdekeit szolgáló, mindenkihez eljutó fejlesztési programról tájékoztatták. Deutsch Tamás kiemelte: a minőségi internetszolgáltatás a gazdaságélénkítő hatása mellett leegyszerűsíti a közügyek intézését, segíti az oktatási rendszer átalakítását és a mindennapi életben is előnyöket biztosít.

Hozzátette: 2020 végéig Európában minden háztartásba, minden közintézménybe, önkormányzati és állami közigazgatási intézménybe eljut a szupergyors – legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű – internetszolgáltatás. A program célja, hogy az Európai Unió minden polgára élni tudjon a digitális szolgáltatás előnyeivel, lehetőségeivel – mondta el Deutsch Tamás. Kiemelte, hogy a fejlesztés Magyarországon két évvel korábban eredményesen megvalósul. A nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeként a 2018-as év végére minden magyar családnak, háztartásnak lehetősége lesz a legalább másodpercenkénti 30 megabit adatátviteli sebességű, szupergyors internetszolgáltatás igénybevételére.

A Zala megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kormány Digitális Jólét Programja számos, már évek óta zajló, a digitális átalakulást érintő programnak, valamint jó néhány új fejlesztésnek ad keretet. A Zala Megyei Kormányhivatal 258 – 257 települési és egy megyei – önkormányzattal áll folyamatos munkakapcsolatban – emlékeztetett Sifter Rózsa. Kitért arra is, hogy a kapcsolattartás és az adatgyűjtés Zalában tíz éve elektronikus úton zajlik. A napi munkának és a járások keretében kialakított ügysegély-rendszernek gyakran gátja a lassú internethozzáférés. A gyorsinternet így nemcsak közvetlenül, hanem a közigazgatáson keresztül közvetve is segíti az állampolgárokat – hangsúlyozta.

A legfinomabb karácsonyi illat házilag: könnyen és örömmel elkészíthető

Semmi nem tud a karácsony illatánál jobban ráhangolni az ünnepre.

Ha igazi karácsonyrajongó vagy, akkor akárcsak az angolszász országokban, az egész december nálad is az ünnepről szól. Az advent elkezdődött, és a piros-arany dekorációk mellett ráhangolódást garantál a fűszeres téli illat is.

Olyan házilag kivitelezhető potpourrit, vagyis illatosítót mutatunk, amely már akkor örömet szerez, amikor elkészíted. Utána nemcsak a lakásodat árasztja el ünnepváró aromával, hanem remek ajándékötletként is működik.

Könnyű megcsinálni

A legjobb az egészben az, hogy szinte mindent fel lehet használni hozzá, ami télidőben a szobában, kertben és lakásban fellelhető. Ha szereted az illatgyertyákat, ezt is imádni fogod. Vannak kötelező illatkomponensek, mint a fahéj, citrus vagy vanília, de a többi a te ízléseden múlik.

Hozzávalók:

  • fél csésze friss vörös áfonya - mivel itthon csak fekete áfonya kapható frissen, használj nyugodtan kandírozott vörös áfonyát, az eredmény ugyanolyan illatos lesz
  • 3 mandarin félbevágva
  • 3 egész rúd fahéj
  • pár csillagánizs - nem kötelező, mert jellegzetes feketemedvecukor-illatot ad
  • 1 teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1 vaníliarúd + 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 kis friss fenyőág
  • 1 gránátalma vagy áfonyalé, víz

    Hogyan készítsd el?

    Végy egy használaton kívüli, közepes méretű, nyeles lábost. Tedd bele a hozzávalókat, és önts rá annyi vizet, ami bőven ellepi. Ezután lassú tűzön kezdd el melegíteni. Egy órán át forrald, de nagyon kis lángon, hogy szinte párolás legyen a folyamat.

    Ha szükséges, tölts utána még vizet. Azon a hétvégén, amikor készíted, az egész lakást intenzív karácsonyi illat lengi majd be, amely a legszebb ünnepi emlékeidet idézi majd fel.

Felhasználás másnap

Egész éjszakán keresztül hagyd kihűlni a keveréket. Másnap szedd ki a hozzávalókat egy szűrővel, és helyezd őket konyhai papírtörlőre. Ha megszáradtak, nem árt őket meleg helyre rakni, radiátorra vagy fűtőtest közelébe. Szerezz be hobbiboltból piros, zöld vagy aranyszínű selyemtasakokat.

A natúr világot kedvelők gézből vagy zsákvászonból varrhatnak kis zacskókat. Ezekbe lehet belerakosgatni az illattal átitatott száraz fűszereket, gyümölcsöket.

Szép ünnepi szalaggal, fahéjjal díszítve az egyik legkedvesebb ajándék lehet belőle a fa alatt. A maradékot csinos kis tálba vagy tálcára rakva elhelyezheted a lakás különböző pontjain, hogy árasszák az ünnepi aromát.

 

 

 

forrás: http://www.femina.hu/karacsony/karacsonyi-illatosito-hazilag

Nem kezeljük a depressziót

A világon a depressziós betegek nagy többsége a megfelelő kezelésnek a minimumában sem részesül - állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) támogatott.

A becslések szerint a világon mintegy 350 millió embert sújt depresszió. A kutatók 21 ország majdnem 50 ezer lakójának adatait elemezték és megállapították, hogy még a gazdag, viszonylag jó egészségügyi ellátórendszert működtető országok depressziósainak is csak alig húsz százaléka jut hatékony gyógymódhoz. A szegényebb országokban a helyzet lényegesen rosszabb, 27 betegből csak egy kap megfelelő kezelést.

“Az az ellátás, amelyben ma a depressziósokat részesítik, nagyrészt teljesen hatástalan” – jelentette ki Graham Thornicroft, a londoni King’s College professzora, a kutatás vezetője, aki arra szólította fel az országos és nemzetközi szervezeteket, hogy növeljék a mentális egészségre fordított kiadásokat és javítsanak az ellátáson, “hogy egyetlen depressziós se maradjon az út szélén”.

A WHO becslései szerint a világon mintegy 350 millióan szenvednek a betegségben, mely a munkaképtelenség fő oka.


MTI Fotó: Balázs Attila

A kutatás azt is megállapította, hogy noha egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a depresszió diagnosztizálható és pszichoterápia, valamint gyógyszerek segítségével gyakran gyógyítható is, a kezeléseket nem alkalmazzák széles körben.

A British Journal of Psychiatry című szaklap aktuális számában közölt tanulmány a WHO 21 országban – köztük Brazíliában, Bulgáriában, Kolumbiában, Irakban, Mexikóban, Nigériában, Kínában, Argentínában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Japánban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban – készített mentális egészségi felméréseinek adatait elemezte.

 

 

 

forrás: http://www.hirado.hu/2016/12/01/nem-kezeljuk-a-depressziot/?source=hirkereso

Sok magyart érint a depresszió

A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán vasárnap. Hozzátette, a depresszió tavasszal gyakoribb, azonban téli depresszió is van, amely az adott embernél rendre jelentkezik télen.

 

Elmondta, karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót. A depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség – mondta. Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki – nyilatkozta.

A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés – hangsúlyozta.

A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg.

A végleges gyógyuláshoz nagyon fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése, mondta hozzátéve, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része – ha jobban lesz – abbahagyja a gyógyszerek szedését. Ezért fontos, szerinte a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

Már a Huawei a legnyereségesebb androidos gyártó

A Samsungnak rendesen betett a Galaxy Note 7 vonal fiaskója. Valódi pénzt továbbra is csak az Apple keres.

 

Az idei harmadik negyedévben a kínai Huawei Technologies vette át a dél-koreai Samsung Electronics helyét a legnyereségesebb androidos okostelefon-gyártók listájának élén. A Strategy Analytics friss adati szerint a harmadik és a negyedik helyen is két kínai márka, a Vivo ésaz Oppo szerepel. A Huawei eredményéhez ezúttal elég volt, hogy a vállalat mobilos részlege a július és szeptember közötti időszakot 200 millió dolláros működési eredménnyel zárja.

A rangsort korábban folyamatosan a Samsung vezette, ami méretéből – és nem közvetlenül a haszonkulcsából – adódóan a legtöbb nyereséget termelte az androidos gyártók között. A cég most eltűnt a lista éléről, köszönhetően a gyúlékony Galaxy Note 7-eseknek és a kudarcos termékvonalon elkönyvelt veszteségeknek. A koreaiak pofitja 96 százalékkal (!) csökkent a harmadik negyedévben, 88 millió dolláros profitjával a társaság mobilgyártó részlege az elmúlt nyolc év legrosszabb teljesítményét produkálta.

Persze az Android-szegmens trónja az okostelefon-piac egészét tekintve továbbra is csak a vesztesek első helye. A Huawei az összes profit 2,4 százalékát, a Vivo és az Oppo pedig 2,2-2,2 százalékát teheti zsebre, miután az Apple és az iOS egymagában 8,5 milliárd dollárt keresett. Ez azt jelenti, hogy a kaliforniai vállalatnál csapódik le a teljes piaci profit 91 százaléka, ami jócskán meghaladja a cég szállítási volumen szerinti részesedését.

 

Nagyobbak egy kisebb piacon

Bár a Huawei sikereihez a Samsung fiaskója mellett az ellátási láncok átszervezése, a sikeres marketingtevékenység és a jól eltalált termékek is hozzájárultak, az szinte biztos, hogy az androidos szegmens vezető szerepét a cég nem fogja tudni hosszú ideig megőrizni. Az elemzők a következő két-három negyedévre is a Huawei stabil profitábilitására számítanak, érkezik azonban a Samsung csúcskészülékének 8-as sorozata, ami helyrebillenti az anyaginál sokkal enyhébb presztízsveszteséget elszenvedő márka pénzügyi eredményeit is.

A Huawei saját elvárásai szerint két év múlva lesz képes arra, hogy gyúlékony Samsung telefonok nélkül is a legjövedelmezőbb androidos gyártóvá növekedjen, ugyanakkor az Apple-höz képest még így is nagyságrendbeli lemaradásban lesz. A teljes okostelefon-piac egyébként ebben a negyedévben 9,4 milliárd dolláros nyereséget hozott a gyártóknak – ez a "globális gazdaság lassulása" miatt jelentősen elmarad a 2015-ös év megfelelő időszakának 13,5 milliárdjától.

Apró drón a szelfik szerelmeseinek

AirSelfie – Apró drón a szelfik szerelmeseinek

AirSelfie – Apró drón a szelfik szerelmeseinek

Manapság rengeteg szelfit csinálunk, és néha szembe kell néznünk bizonyos problémákkal. Például hogy nem fér bele mindenki a képbe, vagy hogy mi ugyan beleférünk, de a háttér már nem igazán. Olyan is előfordul, hogy nem szeretnénk, ha benne lenne a karunk vagy a szelfibotunk a fotóban.

Ezekre nyújt ötletes megoldást az AirSelfie. Ez egy apró drón, vagy ha úgy tetszik egy sportkamera, ami egy alkalmazáson keresztül kapcsolódik a telefonunkhoz. Felröptetjük, készít rólunk egy képet, majd visszarepül hozzánk. Vagy legalábbis ez a fő funkciója.

Az AirSelfie még nem elérhető a nagyközönség számára, hiszen az egész egy startup projekt a Kickstarteren. 45.000€ volt az igényelt összeg, de már több, mint a kétszerese jött össze, és még csak pár napja gyűjtenek az indítványra. A lenti videón megnézhetjük, hogy hogyan is működik a prototípus.

A készüléknek vannak persze előnyei és hátrányai is egyaránt. Pozitívum, hogy a többi drónhoz képest igen kicsi, körülbelül akkora méretre, mint egy Samsung Galaxy S7 Edge. Jó ötlet volt még a tervezőktől, hogy a szerkezet a védőtokban foglal helyet, így védhetjük vele a telefonunkat is, és eközben még a kütyünket is tölthetjük. Viszont nagy hátrány, hogy olyan érzés cipelni és használni, mintha egy fél téglát hordanánk a zsebünkben, mind méretre, mind súlyra, bár ez utóbbi némileg túlzásnak mondható.

A befektetők szerint az AirSelfie maximálisan biztonságos, és kiválóan alkalmas beltéri használatra is, ámbár erről szerintem mindenki szívesen meggyőződne saját maga is.

A kütyübe egy 5MP-es kamera került, amivel HD videót is tudunk rögzíteni. Sajnos Full HD-t nem, de végtére is arra amire kitalálták egy ilyen szenzor is kiválóan alkalmas.

Ez a repülő kamera enyhén szólva sincsen hosszú távú röptetésre tervezve. Az akkumulátora körülbelül 3-4 percig tudja a levegőben tartani a szerkezetet, ami normális körülmények között elég arra, hogy a néhány megfelelő képet elkészítsük. Arra viszont ne számítsunk, hogy ezzel fogjuk felfedezni a szomszédságot, nem is beszélve arról, hogy maximum 20 méter magasra tud csak felemelkedni. Mielőtt valakit ez eltántorítana, gondoljon arra, hogy ez nem egy önálló, vagyonokba kerülő drón, csupán egy ügyes szelfisegéd.

Kickstarteren az árát 179€-ra (kb. 56 ezer Ft) tartják szállítással együtt. A hivatalos megjelenésre várni kell még, 2017 márciusában indulhat a kiszállítás.

 

 

 

 

 

 

Forrás: http://napidroid.hu/airselfie-apro-dron-szelfik-szerelmeseinek/