Már a Huawei a legnyereségesebb androidos gyártó

A Samsungnak rendesen betett a Galaxy Note 7 vonal fiaskója. Valódi pénzt továbbra is csak az Apple keres.

 

Az idei harmadik negyedévben a kínai Huawei Technologies vette át a dél-koreai Samsung Electronics helyét a legnyereségesebb androidos okostelefon-gyártók listájának élén. A Strategy Analytics friss adati szerint a harmadik és a negyedik helyen is két kínai márka, a Vivo ésaz Oppo szerepel. A Huawei eredményéhez ezúttal elég volt, hogy a vállalat mobilos részlege a július és szeptember közötti időszakot 200 millió dolláros működési eredménnyel zárja.

A rangsort korábban folyamatosan a Samsung vezette, ami méretéből – és nem közvetlenül a haszonkulcsából – adódóan a legtöbb nyereséget termelte az androidos gyártók között. A cég most eltűnt a lista éléről, köszönhetően a gyúlékony Galaxy Note 7-eseknek és a kudarcos termékvonalon elkönyvelt veszteségeknek. A koreaiak pofitja 96 százalékkal (!) csökkent a harmadik negyedévben, 88 millió dolláros profitjával a társaság mobilgyártó részlege az elmúlt nyolc év legrosszabb teljesítményét produkálta.

Persze az Android-szegmens trónja az okostelefon-piac egészét tekintve továbbra is csak a vesztesek első helye. A Huawei az összes profit 2,4 százalékát, a Vivo és az Oppo pedig 2,2-2,2 százalékát teheti zsebre, miután az Apple és az iOS egymagában 8,5 milliárd dollárt keresett. Ez azt jelenti, hogy a kaliforniai vállalatnál csapódik le a teljes piaci profit 91 százaléka, ami jócskán meghaladja a cég szállítási volumen szerinti részesedését.

 

Nagyobbak egy kisebb piacon

Bár a Huawei sikereihez a Samsung fiaskója mellett az ellátási láncok átszervezése, a sikeres marketingtevékenység és a jól eltalált termékek is hozzájárultak, az szinte biztos, hogy az androidos szegmens vezető szerepét a cég nem fogja tudni hosszú ideig megőrizni. Az elemzők a következő két-három negyedévre is a Huawei stabil profitábilitására számítanak, érkezik azonban a Samsung csúcskészülékének 8-as sorozata, ami helyrebillenti az anyaginál sokkal enyhébb presztízsveszteséget elszenvedő márka pénzügyi eredményeit is.

A Huawei saját elvárásai szerint két év múlva lesz képes arra, hogy gyúlékony Samsung telefonok nélkül is a legjövedelmezőbb androidos gyártóvá növekedjen, ugyanakkor az Apple-höz képest még így is nagyságrendbeli lemaradásban lesz. A teljes okostelefon-piac egyébként ebben a negyedévben 9,4 milliárd dolláros nyereséget hozott a gyártóknak – ez a "globális gazdaság lassulása" miatt jelentősen elmarad a 2015-ös év megfelelő időszakának 13,5 milliárdjától.