A legfinomabb karácsonyi illat házilag: könnyen és örömmel elkészíthető

Semmi nem tud a karácsony illatánál jobban ráhangolni az ünnepre.

Ha igazi karácsonyrajongó vagy, akkor akárcsak az angolszász országokban, az egész december nálad is az ünnepről szól. Az advent elkezdődött, és a piros-arany dekorációk mellett ráhangolódást garantál a fűszeres téli illat is.

Olyan házilag kivitelezhető potpourrit, vagyis illatosítót mutatunk, amely már akkor örömet szerez, amikor elkészíted. Utána nemcsak a lakásodat árasztja el ünnepváró aromával, hanem remek ajándékötletként is működik.

Könnyű megcsinálni

A legjobb az egészben az, hogy szinte mindent fel lehet használni hozzá, ami télidőben a szobában, kertben és lakásban fellelhető. Ha szereted az illatgyertyákat, ezt is imádni fogod. Vannak kötelező illatkomponensek, mint a fahéj, citrus vagy vanília, de a többi a te ízléseden múlik.

Hozzávalók:

  • fél csésze friss vörös áfonya - mivel itthon csak fekete áfonya kapható frissen, használj nyugodtan kandírozott vörös áfonyát, az eredmény ugyanolyan illatos lesz
  • 3 mandarin félbevágva
  • 3 egész rúd fahéj
  • pár csillagánizs - nem kötelező, mert jellegzetes feketemedvecukor-illatot ad
  • 1 teáskanál egész szegfűszeg
  • 1 kis darab friss gyömbér
  • 1 vaníliarúd + 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 kis friss fenyőág
  • 1 gránátalma vagy áfonyalé, víz

    Hogyan készítsd el?

    Végy egy használaton kívüli, közepes méretű, nyeles lábost. Tedd bele a hozzávalókat, és önts rá annyi vizet, ami bőven ellepi. Ezután lassú tűzön kezdd el melegíteni. Egy órán át forrald, de nagyon kis lángon, hogy szinte párolás legyen a folyamat.

    Ha szükséges, tölts utána még vizet. Azon a hétvégén, amikor készíted, az egész lakást intenzív karácsonyi illat lengi majd be, amely a legszebb ünnepi emlékeidet idézi majd fel.

Felhasználás másnap

Egész éjszakán keresztül hagyd kihűlni a keveréket. Másnap szedd ki a hozzávalókat egy szűrővel, és helyezd őket konyhai papírtörlőre. Ha megszáradtak, nem árt őket meleg helyre rakni, radiátorra vagy fűtőtest közelébe. Szerezz be hobbiboltból piros, zöld vagy aranyszínű selyemtasakokat.

A natúr világot kedvelők gézből vagy zsákvászonból varrhatnak kis zacskókat. Ezekbe lehet belerakosgatni az illattal átitatott száraz fűszereket, gyümölcsöket.

Szép ünnepi szalaggal, fahéjjal díszítve az egyik legkedvesebb ajándék lehet belőle a fa alatt. A maradékot csinos kis tálba vagy tálcára rakva elhelyezheted a lakás különböző pontjain, hogy árasszák az ünnepi aromát.

 

 

 

forrás: http://www.femina.hu/karacsony/karacsonyi-illatosito-hazilag

Ajánló
Kommentek
  1. Én