Hosszú sorok a bankok előtt - ki nem találná, miért

Különös jelenségnek lehetnek szemtanúi azok, akik az év végén Indiában jártak. A bankok előtt hosszú sorok kígyóztak, ám nem azért álltak sorba az emberek, mert csődtől tartottak, és ki akarták venni a pénzüket, hanem azért mert még az év vége alatt számlát akartak nyitni.

Az indiaiak hosszú sorokban várakoztak a bankok előtt az egész országban az év utolsó munkanapján, hogy még az év vége előtt bankszámlára tehessék a pénzüket - tudósított a Reuters. Akinek ez nem sikerült, annak azzal kell számolnia, hogy a párnája alatt 500 és 1000 rúpiás bankjegyekben őrzött vagyonkája egy csapásra értéktelenné válik.

Narendra Modi miniszterelnök a múlt hónapban jelentette be, hogy a fekete kifizetések visszaszorítása érdekében kivonják a forgalomból az ezeket a bankókat. Ezzel nem csupán százmilliók életét nehezítik meg, hanem általában nagy gondot okoznak az ország gazdaságának.

Beteszik-kiveszik

Az 500-asok és az 1000-esek ugyanis együtt a forgalomban lévő készpénz 86 százalékát adják, együttes értékük 526 milliárd dollár (a magyar GDP négyszerese).

A sorban álló emberek abban bíznak, hogy december 30-áig a bankba tett pénzüket január 2-ától azonnal felvehetik az ATM-ekből. Ezzel azonban gond lehet, mert banki adatok szerint jelenleg a bankjegykiadó automatáknak csak 35-40 százalékéból lehet készpénzt felvenni.

Modi azt ígéri, hogy a kormány gyorsan, 50 nap alatt véget vet a bankjegyek kivonását követő káosznak, ám elemzők szerint bő fél évig is eltarthat a zűrzavar. A fogyasztói kereslet visszafoghatja GDP növekedését és feketegazdaságban eddig használt bankjegyek eltűnése gyengítheti a foglalkoztatást.

Óriási feketegazdaság

A finoman informális szektornak nevezett "gazdasági ág" az indiai GDP 20 százalékát termeli meg és ez ad munkát a foglalkoztatottak 85 százalékának. A gond az, hogy a bankjegyek közel kilenctizedének lecserélése egy több mint egymilliárdos országban nem hétköznapi feladat. A kormány gazdaság hosszú távú kifehéredését várja a készpénzhasználat megnehezítésétől, ám szakértők szerint a gazdasági aktivitás lanyhulása lesz az eredmény.

Ajánló
Kommentek
  1. Én